Plaatsen op fairway en kort gemaaid gras vanaf 1 mei niet langer toegestaan!

Nieuws Baan

Beste leden,

Het blijft met het weer hollen of stilstaan en het is zeker onvoorspelbaar. Vorig jaar rond deze tijd hadden we al een paar weken met hoge temperaturen achter de rug en spoot het gras uit de grond. Nu is het droog en vooral ’s nachts te koud. De beregening draait wel overuren, maar de grasgroei blijft toch achter. Het fijne is wel, dat er veel balrol is op de fairway en op het kort gemaaid gras langs de fairway.
Het slechte nieuws is, dat het 1 mei wordt/is en volgens de regels van de NGF is plaatsen dan niet langer toegestaan.

Afgelopen week is er kalknitraat toegepast. Dit gaat met meer vocht en hogere temperaturen, een enorme oppepper geven aan de grasgroei. De wormen vinden deze natuurlijke meststof niet lekker als toevallige, maar wel welkome bijkomstigheid.

Wat zijn de overige wetenswaardigheden van deze week?

  • De kamsalamander (in het verleden “Kees” genoemd) heeft zich van potentiele vijand bij de realisatie van de uitbreiding ontwikkelt tot een groene vriend die de natuurhistorische waarde van onze baan verhoogt. Dit specimen is uitermate zeldzaam, maar de populatie breidt zich gestadig uit in de poelen in de eco-zone op de uitbreiding. Nu is er een vermoeden, dat (nu) onze vrienden ook al voorkomen elders op de baan. Vandaar dat er fuiken geplaatst zijn in de poel links van hole 14 en tussen hole 8 en 18.

Kamsalamander uitbreiding en plaatsen fuiken

  • Er zijn 6 versies van mogelijke pin-posities voor beide banen, die GK volgt bij het positioneren van de vlag/pinpositie. Dit betekent, dat als GK bijvoorbeeld start op hole 1 met een blauwe pinpositie, de rest van de holes de kleur en dus positie min of meer vastliggen. Dit gaat voorbij aan de kwaliteit van het greenoppervlak en positie, die dan door het schema wordt aangewezen/gevolgd. Vroeger werd de vlag min of meer willekeurig door GK geplaatst, maar dat leverde vaak commentaar op, omdat dan geen pariteit bestond in eerlijkheid/moeilijkheidsgraad van gekozen posities. Vandaar dat GK nu deze schema’s volgt.  Dit betekent 6 posities van de vlag voor, midden en achter op de green.
    De greenkeepers volgen de formele regels van de NGF (R&A), waar een pinpositie geplaatst kan en mag worden op de green. De praktijk is soms weerbarstig, en daardoor worden de posities ook gestuurd door de conditie van het oppervlak van de greens waar de pin volgens schema geplaatst moet worden of van eerder gebruikte posities van de pin. GK is nogmaals gewezen op de regels en de resultaten, 100% juiste positie volgens deze regels, hebben geleid tot een traktatie van Dirk Benschop aan de greenkeepers, die hooglijk is gewaardeerd.

Voorbeeld van 1 van de 6 versies voor de pin-posities.

  • De harken komen voorlopig niet terug in de baan. Spelers dienen na gebruik van een hark deze te reinigen. De NGF adviseert als alternatief aan de spelers, om handschoenen te dragen bij het harken. Dit geeft geen bescherming als je met handschoen een besmette hark zou aanraken. Het reinigen van de harken kan niet gegarandeerd worden, zodat er zeker spelers zullen zijn, die om die reden niet zullen harken. Dit geeft risico dat een achteropkomende speler de bal terug zal vinden in een mogelijkerwijs zeer beschadigde bunker met last voor de slag. Beide regels naast elkaar, harken in bunker en droppen is volgens de HRC geen levensvatbare mogelijkheid.

Veel speelplezier en blijf alsjeblieft allemaal gezond!!

Schroom niet en deel jullie op- en aanmerkingen met de baancommissie via het mailadres: baancommissie@oosterhoutse.nl

Namens het bestuur,
Gerard Malcontent